Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv oxidačních procesů na koagulaci AOM
Titov, Ivan ; Načeradská, Jana (vedoucí práce) ; Novotná, Kateřina (oponent)
V důsledku antropogenních vlivů jsou povrchové zdroje pitné vody vystaveny nadměrnému rozvoji fytoplanktonních společenstev. To představuje problém pro úpravu pitné vody nejenom z důvodu přítomnosti velkého počtu buněk fytoplanktonu, ale i z důvodu přítomnosti vysokých koncentrací látek produkovaných fytoplanktonem, tzv. AOM (Algal Organic Matter). Tyto sloučeniny mají nízkou odstranitelnost při konvenční úpravě pitné vody koagulací, a proto je v současné době zlepšení jejich odstranitelnosti předmětem řady výzkumů. Jedním ze způsobů, jak zvýšit účinnost koagulace buněk řas a sinic a jimi produkovaných látek, může být oxidační proces zařazený před koagulaci. Tato práce se proto zabývá vlivem oxidačních procesů na odstranění AOM koagulací a na jakost upravené vody. Na základě literární rešerše bylo zjištěno, že přínos předoxidace pro koagulaci AOM zdaleka není jednoznačný. Na jednu stranu předoxidace může v případě vhodně nastavených provozních podmínek, správné volbě oxidačního procesu a použití optimální dávky oxidačního činidla zvýšit účinnost odstranění části AOM, např. cyanotoxinů, látek způsobujících nepříjemnou chuť a zápach nebo nízkomolekulárních látek díky jejich mineralizaci. Na druhou stranu může mít předoxidace i negativní vliv na koagulaci AOM, např. může rozkládat vysokomolekulární...
Optimalizace provozu chloraminace v závislosti na kvalitě surové vody a nastavení provozních podmínek úpravny vody
Švec, Pavel ; Látal,, Milan (oponent) ; Dolejš, Petr (vedoucí práce)
Při úpravě surové vody na vodu pitnou je nejtěžší krok ošetření vody tak, aby se ke spotřebiteli dostala v nezměněné kvalitě a hlavně hygienicky nezávadná. K hygienickému zabezpečení se používá chlor v dávkách smrtelných pro mikroorganizmy, aby nedocházelo k jejich rozvoji v potrubí. Moderní způsob zabezpečení pitné vody se nazývá chloraminace. Pomocí amonných solí dochází k postupnému uvolňování chloru, a tak nejsou zapotřebí velké jednorázové dávky chloru, které způsobovali tvorbu THM a jiných nebezpečných látek pro lidsky organizmus.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.